Soms kan het zo zijn dat je meerdere foto’s wil delen op Facebook en LinkedIn. “Helaas” zit daar één groot nadeel aan. Én daarvoor hebben we ook een oplossing. In deze blog kun je lezen waarom je beter niet meerdere foto’s in één post kunt proppen én hoe je het beter wel kunt doen.
Als ondernemer ben je vast en zeker actief op social media. Je deelt je foto’s, afbeeldingen en video’s. Of misschien een daarvan. Helemaal leuk. Maar soms kan het dus zijn dat je meerdere foto’s wil delen. Als je bijvoorbeeld een leuk event hebt gehad, of zoals Jacqueline Jellema, omdat ze mooie foto’s heeft gemaakt voor een klant. Het kan dan fijn zijn om meerdere foto’s te delen om zo meer beeld te geven bij wat je kwaliteiten zijn of de sfeer over te brengen.
Nadeel delen meerdere foto’s
Een groot nadeel aan het delen van meerdere foto’s op b.v. Facebook is dat het bereik gaat verspreiden. Mensen kunnen het bericht liken waarin alle foto’s gebundeld worden en/of ze kunnen de foto’s los bekijken en liken. Kijk, als één foto steeds geliked wordt, dan wordt het echt een sneeuwbaleffect. Het bereik wordt groter en groter. Als je meerdere foto’s los deelt krijg je kleine sneeuwbaleffectjes. Ook leuk.
Door alles op één foto in te zetten kun je alleen wel meer bereik krijgen. Dus goed om in je achterhoofd te houden. Andere nadelen zijn dat één foto de aandacht vaak beter trekt dan meerdere foto’s én dat het meer inspanning kost voor je volger om ze te gaan bekijken. Hoe meer er geklikt moet worden
- bereik verspreid teveel;
- meerdere foto’s trekken minder de aandacht;
- hoe meer geklikt, hoe meer moeite het je volger kost.
Maak er een video van
Maar hey, wat dan wel? Nou hele leuke, voor beide social media kanalen: maak een video van je foto’s. Het is een super leuke manier om jouw werk te presenteren als je b.v. fotograaf bent. Of als je evenementen organiseert, leuk om zo beeld te geven bij hoe de sfeer was. Het maken van een ‘slide show video’ heeft meerdere voordelen.
- Je bereik wordt volop gebundeld op die ene video, in plaats van dat het verspreid over meerdere.
- Een video valt meer op in de feed van je volgers omdat het bewegend beeld is.
Tools om foto slideshows te maken
Voor op je mobiel zijn er legio aan tools om slideshows te maken. Op de desktop is het wat lastiger. Maar twee fijne tools die je zowel op de mobiel als op de computer kunt gebruiken zijn Canva en Express. Van beide heb je een app én een desktopversie. Ideaal. Door te kiezen voor een video en te starten met een blanco template kun je heel gemakkelijk een video maken van jouw mooiste foto’s. In deze tools nemen ze je mee in hoe je het kunt doen. Mocht je er niet uitkomen mag je altijd even je vraag delen in onze Facebook-community Samen werken aan je eigen bedrijf. Let er op bij het gebruik van een tool dat je geen reclame van de tool in beeld krijgt. Dat komt niet zo professioneel over.
Duur van je fotoslideshow
Check even hoeveel seconden elke foto in beeld moet komen: zijn het foto’s waar mensen rustig naar willen kijken omdat er b.v. mensen op staan? Doe dan bijvoorbeeld 5 tot 7 seconden. Wil je een flitsende video er van maken met beeld waar mensen niet perse lang naar hoeven te kijken? Doe dan bv. 2 of 3 seconden. Het helpt hierbij ook om de video even te bekijken en je voor te stellen hoe het is als je het als volger zou kijken. Kijk bewust naar de foto alsof je hem nog nooit gezien hebt. Dan voel je wel of het te snel of langzaam gaat. Vind je het fijn als er iemand meekijkt? Deel je video in de Facebook-community en stel je vraag, denken we met je mee. <3
Voeg een call to action toe
Wil je vaker foto slideshows gaan delen? Dan kan het leuk zijn om een credit-beeld toe te voegen. Je kunt dan een slide maken met de achtergrond die de kleur van jouw huisstijl heeft en daar je logo in plaatsen. Eventueel kun je een korte tekst toevoegen met een ‘call to action’. Zoals: Kijk voor meer informatie op www.ondernemenzoalsikdatwil.nl of Wil je ook graag foto’s laten maken om ervoor te zorgen dat jouw vakantiewoning vaker verhuurd wordt? Kijk op *website* voor de mogelijkheden. Nog een andere manier is om simpelweg je naam, logo en website te vermelden zonder toevoeging van tekst.
Twee voorbeelden
Om beeld te geven bij hoe dit eruit ziet, zowel een voorbeeld op LinkedIn als op Facebook. Je kunt op de afbeelding klikken om naar de daadwerkelijke post te maken. Vind je het leuk geworden? Tof als je haar even een duimpje geeft of een reactie achterlaat.
Samen werken aan je eigen bedrijf
Het kwam net tussendoor al even aan bod, maar misschien leuk om hier nog even te delen. Er is een hele fijne Facebook-groep met leukerds die net als jij lekker met hun bedrijf aan de slag zijn of willen. Je bent van harte welkom om hier gratis aan te sluiten. Je kunt er lid van worden via deze link, even de vragen beantwoorden en dan word je toegelaten. Leuk als je erbij komt. Als je dan vragen hebt of dit onderwerp of een ander aan ondernemerschap gerelateerd onderwerp, kun je die daar altijd stellen. Meer dan 500 andere leukerds gingen je al voor, dus join the club. <3